Verkkopalvelujen “mobiiliversioiden” aika on ollut jo kauan sitten ohi. Koska mobiilikäyttäjät muodostavat suuren osan yleisöstä, pitää heille pystyä tarjoamaan kokemus, joka on jo lähtökohtaisesti samalla viivalla läppärien ja pöytäkoneiden kanssa.

Mobiililähtöisyys ja responsiivisuus ovat sanoina jokaisen huulilla Googlen vastikään tekemän linjauksen myötä, joka suosii hakukonetuloksissa mobiiliystävällisiä sivustoja. Responsiivisuus ei ole kuitenkaan väistämättä sama asia kuin mobiililähtöinen suunnittelu. Verkkopalvelu voi olla responsiivinen, mutta mobiilia käyttökokemusta on silti samalla saatettu lähestyä kompromissien kautta niin, että suuremmat näytöt ovat palvelun “virallisia” versioita paremmalla käyttökokemuksella ja laajemmalla määrällä ominaisuuksia.

Mobiilikäyttäjät ovat tottuneet saamaan tasokkaan palvelukokemuksen myös älypuhelimillaan ja kestävät huonosti tekosyitä.

Nykymaailmassa tämä ei ole useinkaan kestävä pohja suunnittelulle: mobiilikäyttäjät ovat tottuneet saamaan tasokkaan palvelukokemuksen myös älypuhelimillaan ja kestävät huonosti tekosyitä. Siksi mobiililähtöisesssä (mobile first) suunnittelussa lähdetään siitä, miten sivusto tai palvelu tulisi toimimaan pienimmässä mobiililaitteessa – ennen kuin mietitään suurempia näyttökokoja.

Tässä muutamia syitä, miksi verkkopalvelu kannattaa suunnitella responsiivisuuden lisäksi aidosti mobiili edellä:

1. Kun käytettävä tila on rajallinen, on helpompi löytää palvelulle olennaiset toiminnot eri näkymissä

Kun on mietitty mitä toimintoja mobiililaitekäyttäjä ensikädessä tarvitsee, on luotu hyvä pohja myös muille laitekokoluokille, joissa käyttökokemusta voidaan edelleen optimoida käytettävissä olevan tilan lisääntyessä.

2. Google-näkyvyytesi paranee mobiilihauissa

Googlen uusi algoritmi arvottaa aidosti mobiiliystävälliset sivustot kilpailijoitaan korkeammalle mobiilihauissa.

3. Varmistat palvelun toimivuuden kosketuslaitteilla ja sen myötä myös pöytäkoneilla

Esimerkiksi kursorin pitämistä valikkoelementtien yllä, joka avaa valikon, kutsutaan “hover”-toiminnoksi. Kosketuslaitteissa ”hover”-toiminnot eivät toimi, sillä laitteet eivät tiedä missä sormesi seikkailee ennen ruudun täppäystä. On siis hyvä idea suunnitella kaikki lähtökohtaisesti täpättäviksi niin toiminnallisuuksiltaan kuin kooltaan.

4. Sisältötekstien karsiminen on mobiililaitteilla olennaisempaa ja liian pitkiä “tekstiseiniä” tulee vältettyä

Hyvä nyrkkisääntö verkkoon kirjoittaessa on: lyhennä tekstiäsi puolet ja lopputuloksesta vielä puolet.

5. Suorituskyvyn optimointi

Kun sivuston latausnopeudet ja käyttöliittymän sulavuus on optimoitu, toimii sivusto hyvin hitaammillakin yhteyksillä ja vanhemmilla koneilla siedettävästi. Hyvä suorituskyky myös nostaa verkkopalvelun sijoitusta Googlen hakutuloksissa.

Taisteella suunnittelemme lähes poikkeuksetta kaikki projektimme mobiililaitteet edellä, mikä kokemuksiemme mukaan on tuonut valtavia hyötyjä palvelujen keihäänkärjen löytämisessä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä: