HTTP-protokollan moderni ruumiillistuma tarjoaa mobiilisovelluksille ja nettisivuille lyhyempiä latausaikoja, parannettua tietoturvaa ja sujuvampaa selauskokemusta. Resursseja ja rahaa säästyy, kun ei tarvitse turvautua MacGyver-kikkoihin domain-sirpaloinnin ja virtuaalisten lähtöjonojen kanssa. Yrityksesi sanoma välittyy nopeammin, tehokkaammin ja suojatusti suoraan asiakkaasi älypuhelimeen.

Internetin peruspilari HTTP-protokolla vastaa netin tiedonkulusta ja on yksi internetin tärkeimmistä rakennuspalikoista.

Monelle tuttu ”http://” -tekstipätkä nettiosoitteen alussa saattaa jäädä tarkoitukseltaan monille mysteeriksi, mutta tämä HyperText Transfer Protocol -lyhennelmä on vastuussa selaimen ja palvelimen välisestä tiedonvälityksestä. Tämä nettiosoitteen alussa esiintyvä jono kirjaimia toimii avaimena internettiin: mobiililaitteiden, tietokoneiden ja palvelinten välinen kommunikaatio hoituu pääosin kyseisen protokollan siivittämänä.

Nyt tämän elintärkeän protokollavanhuksen uusi ja uljas toinen versio HTTP/2 on saatu viralliseen pakettiin ja alan suuret tekijät Googlesta Mozillaan ja Microsoftiin ovat alkaneet työstää HTTP/2-tukea selaimiinsa.

Tässä viisi esimerkkiä siitä, mitä uudistus tarkoittaa käytännössä:

1. Lyhyemmät latausajat

HTTP/2 protokollan otsikkotiedot on tiivistetty menevämpään pakettiin. Iltapäivälehteä netistä selaillessa voi yhteyspyyntöjen otsikkotietojen vaatima tietomäärä olla huomattavan suuri ja pienetkin pakollisen tietomäärän kevennykset voivat näkyä nopeampina sivulatauksina. Uusi protokolla mahdollistaa myös tietojen, kuten informaatiosisältöpäivitykset tai kuvat palvelintyöntönä ilman ylimääräistä odottelua.

2. Parannettu tietoturva

Protokolla ajaa vahvasti TLS-salausta sisään jokapäiväiseen selailuun. Uuden protokollan myötä tiedon lähtökohtainen salaus on suuremmassa asemassa protokollan rakenteessa.

3. Suvujampi selauskokemus

HTTP 1.1 protokollalla toteutettu yhteys yksittäiseen nettisivuun voi avata jopa 30 samanaikaista TCP-yhteyttä, ruuhkauttaen kaistaa ja aiheuttaa tietoturvaa uhkaavia muistipuskurien ylivuotoja.
HTTP/2 voi turvautua yhteen rinnakkaisuutta käyttävään yhteyteen ja säästää näin yhteyttä myös muille käyttäjille.

4. Yhteensopivuus

HTTP/2 on taaksepäin yhteensopiva protokollan aikaisempien versioiden kanssa. Uuteen protokollaan siirtyminen ei vaadi uusien tilakoodien ja metodien opettelua, vaan rakentaa jo olemassa
olevalle pohjalle muuttaen tiedon siirtotapaa.

5. Vähemmän ilmastointiteippiä

HTTP/2 korjaa useita HTTP 1.1 -protokollan isoimpia ongelmakohtia mahdollistaen luontevamman lähestymistavan moderniin internetkommunikaatioon. Kehittäjien keskittyessä projekteihinsa ja jättäessä kikkailut muihin ongelmakohteisiin, säästyy kehitystiimin aika itse tuotteiden kehittämiseen ja innovoimiseen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä: