Mobiilisovelluksen kehitys ensimmäisestä asiakaskontaktista valmiiksi tuotteeksi on pitkä prosessi, johon kuuluu konseptointia, suunnittelua, prototyyppausta, toteutusta ja testausta. Testausta tehdään toteutuksen rinnalla; sen avulla varmistetaan, että sovellus toimii oikein ja että käyttäjän saama kokemus sovelluksesta on kaikin puolin laadukas.

Kun sovelluksen jokin toiminnallisuus tai osa-alue on toteutettu, se on myös testattu toimivaksi. On kuitenkin lähes mahdotonta ottaa huomioon kaikkia olosuhteita, poikkeustilanteita ja niiden yhdistelmiä. Virheitä tapahtuu. Siksi on tärkeää, että sovelluksia testataan myös laajemmassa mittakaavassa toteutuksen aikana.

Mahdollisia virheitä on monenlaisia. Sovellus saattaa kaatua kokonaan tai se toimii väärin tietyssä tilanteessa. Käyttöliittymän nappulassa on ehkä väärä teksti, karttanäkymä on zoomattu liian suureksi tai sovellus ei reagoi käyttäjän kosketukseen riittävän nopeasti.

mistakes
Sovellusta on testattava systemaattisesti koko kehityksen läpi – muuten tilanne ajautuu helposti kaaokseen.

Taisteella teemme ja testaamme sovelluksesta useampia kehitysversioita ennen kuin se on valmis julkaistavaksi sovelluskaupassa. Tähän tarkoitukseen käytämme HockeyApp-palvelua, jolla voimme jakaa kehitysversioita testausryhmälle. Virheet voidaan löytää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa jolloin niiden korjaaminen on helpompaa ja halvempaa. Myös sovelluksen käytettävyyttä voidaan arvioida toteutuksen aikana, jolloin parannusten ja muutosten tekeminen voi olla vielä mahdollista kohtuullisin kustannuksin.

hockeyapp_devices_white

Testaajan näkökulmasta HockeyAppin käyttöönotto ja sovellusten asentaminen on helppoa. HockeyApp tukee yleisimpiä mobiilialustoja (iOS, Android ja Windows Phone). Palvelua voi käyttää joko HockeyAppin verkkosivuilta tai erillisellä HockeyApp-sovelluksella, joka on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista. Testaaja rekisteröityy palveluun sähköpostiosoitteellaan ja näkee sen jälkeen listan sovelluksista joihin hänelle on annettu käyttöoikeus. Testattavien sovellusten asentaminen onnistuu sen jälkeen yksinkertaisesti nappia painamalla. Sovelluksista kerätään automaattisesti käyttötilastoja ja crash-raportteja, ja sovellukseen voidaan lisätä esimerkiksi palautteen antaminen suoraan sovelluksesta käsin.

Ylläpitäjälle HockeyApp tarjoaa web-käyttöliittymän, jonka avulla voi hallita testattavia sovelluksia, lisätä käyttäjiä sekä tutkia käyttötilastoja ja virheraportteja. Sovellusten päivittäminen on myös ylläpitäjän kannalta vaivatonta: sovellusversio ladataan palveluun, kirjoitetaan selostus uuden version muutoksista ja lähetetään testaajille sähköpostilla muistutus siitä että uusi versio on nyt ladattavissa.

hockeyapp admin web1

HockeyApp ei ole toki ainoa tapa hallita testiversioiden jakelua – esimerkiksi sovelluskaupoilla on tähän myös omat prosessinsa ja työkalunsa. Apple käyttää TestFlight-sovellusta, Googlella voi julkaista sovelluksia rajatuille Alpha- ja Beta-käyttäjille ennen varsinaista julkaisua, ja Windows Phone-kaupassa voi tehdä erillisiä projekteja sovellusten Beta-versioille. Niissä on kaikissa kuitenkin omat hankaluutensa HockeyApp:iin verrattuna, joka nitoo palvelun kaikki alustaversiot näppärästi yhteen yhteiseen testiympäristöön.

Virheiden tekemistä ei voi välttää, olemmehan ihmisiä. Tärkeää on pitää huolta siitä että virheet löydetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kun niiden korjaaminen on vielä mahdollisimman halpaa ja riskitöntä. HockeyAppin ja testauksen avulla tämä onnistuu.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä: