Juttusarjamme ensimmäisessä osassa käsittelimme sitä, miten mobiiliprojektin osiin jakaminen tekee budjetin arvioimisesta helpompaa. Tällä kertaa keskitymme suunnitteluprojektiin ja siihen, miksi se on usein järkevää erottaa omaksi kokonaisuudekseen ostettaessa sovelluskehitystä.

Panosta hyvään suunnitteluun

Sanonta “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” on harvoin pitänyt paikkaansa niin hyvin kuin sovelluskehityksessä. Mikäli projektin määrittely on tehty hyvin ja toteutusvaiheessa tiedetään mahdollisimman tarkasti, mitä itse asiassa ollaan tekemässä ja miksi, on lopputuloksena vähemmän ikäviä yllätyksiä.

On vaikea korostaa liikaa sitä, että suuri osa softaprojektien rahankäytöllisten fiaskojen syistä voidaan jäljittää takaisin siihen, että speksausta ei oltu tehty tarpeeksi huolella. Prototyyppejä ja rautalankoja on helppo muokata raskaallakin kädellä, mutta itse implementointivaiheessa isot muutokset tulevat yleensä huomattavasti kalliimmaksi.

Johtaako tämä sitten vesiputousmallimaiseen ajattelutapaan, jossa suunnitteluvaiheessa löydään asiat jähmeästi lukkoon niin, että niitä ei enää myöhemmin lähdetä muuttamaan? Päin vastoin: hyvin suunnitteltu projekti on myös loppupäässä joustavampi selkeämmän ja suunnitelmallisemman arkkitehtuurin myötä. Ketterän kehityksen kannalta hyvä suunnitteluprojekti varmistaa ennen kaikkea sen, että toteutusvaiheessa voidaan keskittyä muutosten osalta oikeisiin asioihin, eikä missään tapauksessa jouduta enää toteamaan, että koko palvelun perimmäinen idea ja tavoitteet ovat hukassa.

Suunnittelu antaa palvelulle tukevan perustan

Suunnitteluprojektissa määritellään sovelluksen korkean tason tavoitteet ja tarkoitus. Niiden pohjalta luodaan uskottava kokonaisvisio ominaisuuksista, käyttöliittymästä ja lopulta teknisestä arkkitehtuurista.

Tavoitteiden tarkentamisen jälkeen siirrytään alustavaan käyttöliittymäsuunnitteluun ja luodaan palvelusta alustava rautalankamalli sekä interaktiivinen prototyyppi. Tätä testataan ja kommentoidaan yhdessä, kunnes konsensus on se, että malli esittää palvelun ydinajatuksen ja -toiminnallisuudet selkeällä tavalla. Samalla piirretään palvelulle myös alustava visuaalinen ilme.

Suunnitelmien ja prototyypin pohjalta tehdään myös ehdotus tekisestä toteutuksesta. Tämä sisältää niin ehdotukset teknologiavalinnoista kuin työmäärä-arviot implementoinnin eri vaiheista (jotka ovat tässä vaiheessa huomattavasti realistisempia kuin ennen suunnitteluprojektin aloittamista).

Suunnitteluprojekti auttaa tarjousten vertailussa ja rahoituksen etsimisessä

Suunnittelun erottaminen omaksi projektikseen auttaa myös tarjouspyyntöjä tehdessä: jos pyydät tarjouksia eri toimijoilta ensin suunnitteluvaiheesta ja vasta sen jälkeen toteutuksesta tarkkojen yksityiskohtien selvittyä, saat todennäköisesti keskenään paljon vertailukelpoisempia hintoja kuin pyytämällä useaa tahoa arvaamaan koko projektin hintaa.

Suunnitteluprojekti auttaa myös rahoituksen etsimisessä – sen lopputuotteena sinulla on tarkka suunnitelma sisällöstä ja toteutuksesta, toimiva prototyyppi ja idean markkinoinnissa hyödyttäviä fiilisleiskoja. Tämä on rahoittajien näkökulmasta uskottavampaa kuin pelkkä innokas hissipuhe.

Onnistunut sovellus on tasokkaan suunnittelun ja toteutuksen summa

Parhaat sovellukset ovat usein sellaisia, joiden tarkoitus on käyttäjälle heti selvä. Ne tarjoavat saumattoman ja luonnolliselta tuntuvan käyttökokemuksen, eivätkä ole tungettu täyteen turhia tai hämmentäviä ominaisuuksia. Jotta tämä on mahdollista, on sovelluksen tavoitteen ja kohderyhmän kannalta keskeisimmän tarkoituksen oltava kristallinkirkas. Siksi suunnitteluprojekti on vaihe, joka vaikuttaa ratkaisevasti sovelluksen onnistumiseen ja on tehtävä joka tapauksessa.

Suunnitteluprojekti vie sovellusprojektisi vaiheeseen, jossa sinulla on tarkka näkemys palvelustasi niin tavoitteiden, ominaisuuksien, käyttöliittymän, ilmeen, teknisten valintojen kuin toteutusaikataulunkin suhteen. Tässä tilanteessa on hyvä olla ennen kuin kirjoitetaan riviäkään varsinaista koodia.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa annamme lisää vinkkejä siihen, minkälaisia asioita tarjouspyyntöä tehdessä kannattaa ottaa huomioon.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä: